Това заяви пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.  По думите му

...
Това заяви пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.  По думите му
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Грешат тези, които си мислят, че Западът ще изостав...

Това съобщи пред БНР политологът доцент Огнян Минчев. 

 

По думите му войната в Украйна ще бъде отчасти изместена от фокуса на вниманието, тъй като събитията в Близкия изток са настоящо много по-драматични.

 

" Изоставянето на Украйна като проблем и спор би означавало залагането на предпоставки в обозримо, краткосрочно и средносрочно бъдеще съветската експанзия да се разшири и във връзка с други зони в централна и източна Европа. Подобни зони към този момент тлеят, изключително на Балканите. Балканите постоянно са били комфортна зона, в която външни ползи могат да влизат за дестабилизация и реализиране на техни лични геополитически цели ", счита експертът.

 

Експертът бе безапелационен, че Балканите не са единствената зона в това отношение и уточни трагичните събития в Южен Кавказ и Нагорни Карабах. Според него заплахите не са отминали. Те не са на дневен ред, само че те не престават да съществуват, акцентира той. 

 

" Поляризацията още веднъж на два лагера на световните сили в актуалната обстановка води до " подпалване " на геополитическите периферии сред тези два лагера ", означи още доцент Минчев.

 

Той изрази мнение, че рецесията в Близкия изток, както и всички други рецесии по тази геополитическа външна страна, могат да генерират огромни миграционни потоци, а Европа е уязвима. Европа е под опасността от миграционен напън, което е основен проблем на сигурността за България и за континента като цяло, сигнализира преподавателят.

 

" Основните цели на западните политически водачи с визитите в Израел и района са ориентирани към основаване на предпоставки за превъзмогване на рецесията, ръководство на рецесията и неразрешаване на рецесията да се уголемява във все по-мащабен спор в Близкия изток, което избрани сили в района, а и освен в района, биха желали да създадат - да доведат спора до оптимално разгръщане, като по този метод слагат под въпрос геополитическите салда, открити отдавна в района ", разяснява той. 

 

Според него най-голямата опасност за районната рецесия е нейното разширение - да се отворят нови фронтове и по този начин да се сложи под въпрос главната позиция на Израел в района и да се трансформират геополитическите салда през района в световен проект. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР